AS 1. La química del sòl.

Document de la unitat AS 1


La Química del sòl és l'estudi de les característiques químiques del sòl i està afectada per la composició mineral, la matèria orgànica i els factors del medi ambient.
La gran majoria dels contaminants mediambientals s’alliberen als sòls. Una vegada que un producte químic arriba al sòl, hi ha milers de reaccions químiques que poden ocórrer i poden incrementar o disminuir la toxicitat dels contaminants.
La capacitat de bescanvi iònic i el pH són alguns dels conceptes que estudiarem en aquesta unitat.
Icona iDevice AS 1.1 Què és el sol.
En aquesta primera activitat estudiareu l’estructura del sòl i el mecanisme pel qual les plantes poden obtenir els nutrients del sòl: el bescanvi iònic. També veureu que el bescanvi iònic té diferents utilitats com per exemple reduir la duresa de l’aigua.

Arxiu pdf


Icona iDevice AS 1.2 La matèria orgànica del sòl.
La matèria orgànica del sòl està formada per l'humus. Si ens fixem en l'estructura química dels àcids húmics (figura), que és la fracció més important de l'humus, veurem que contenen grups carboxílics i grups fenòlics. En aquesta unitat aprendreu a identificar els àcids i a diferenciar entre els àcids forts i els àcids febles.

Arxiu pdf


Icona iDevice AS 1.3 Terra de castanyers.
Des de l’època del romans fins a l’actualitat s’ha utilitzat la castanya tant d’aliment per al bestiar com per als humans. Segur que molts de vosaltres teniu bons records de la vostra infància quan celebràveu la castanyada a l’escola o amb la família. També ha estat molt important l’ús de la fusta del castanyer per a la fabricació de mobles. En aquesta unitat veureu que la terra del castanyer és àcida, amb un pH entre 5 i 6,5 i aprendreu a calcular pH d’àcids forts i febles.

Arxiu pdf


Icona iDevice AS 1.4 Quin pH té el sòl?
En aquest treball pràctic recollireu una mostra d’un sòl proper a vosaltres i en fareu el tractament adequat per poder-ne determinar el seu pH. Un cop conegut el pH podreu identificar la naturalesa del sòl que heu escollit.

Arxiu pdf


Icona iDevice AS 1.5 Què hem après?
En aquesta activitat trobareu una llista amb els punts fonamentals que convé que tingueu recollits en els vostres apunts i unes qüestions per comprovar els vostres coneixements de química.

Arxiu pdf


CESIRE-CDEC. Grup de treball de química en context al batxillerat. Coordinació: Fina Guitart. Edició: Iván Marchán i Francesc Pañella